Gyakorlatorientált képzésekre törekszünk

2009. június 22. 10:56:05  nyomtatási kép

- Milyen tapasztalataik vannak az új típusú érettségikről? Mennyire tudnak megfelelni neki diákjaik?

- Segítőkészebbek az új típusú érettségi feladatai,így az átlagos képességű tanulókat is jobban segíti, hogy a felsőfokú tanulmányikat elkezdhessék. Idén 61 érettségizőnk van, rendben bonyolódnak a vizsgáik. 18-án tesznek előrehozott érettségit is. Ebben az évben a szabadon választható témakörből az informatika jött divatba, de sokan érettségiznek kémiából is, sőt testnevelésből is van egy vizsgázónk.

- Szeptembertől milyen változások várhatók a szakiskolájukban?

- Öt szakmacsoporttal szeretnénk indulni: női szabó valamint élelmiszer- és vegyi áru eladó, továbbá asztalos, kárpitos, illetve gépi forgácsoló, és ötödikként a gépjavító, gép- és szerkezetlakatos, mezőgazdasági gépszerelő szakmai csoporttal. Igyekszünk olyan szakmákat kínálni, melyek megfelelnek a város és vonzáskörzete munkarőpiaci igényeinek. Újdonságnak számít, hogy ezen OKJ-s (Országos Képzési Jegyzékben szereplő) képzéseknél, ha egy tanuló megszerez egy moduljegyet például áruismeretből, azt későbbi tanulmányainál is használhatja. Gyakorlatorientált képzésekre törekszünk, így az elmélet-gyakorlat aránya 40:60 százalék.

- Hogyan tudják ezt megvalósítani?

- Nagyon jól felszerelt műhelyeink vannak, ahol minden háttér adott, hogy tanulóink a gyakorlatban el tudják sajátítani a szakmát. Elmúlt években például két olyan modern traktort és hozzá kapcsolt munkagépeket tudtuk beszerezni a képzéshez, melynek értéke 40 millió forint. Jó hír az is, hogy újra van lehetőségünk 9. és 10. osztályban gyakorlati képzést nyújtani, mert erre az elmúlt években a tanterv nem adott lehetőséget.

- Versenyhelyzet van a szakképzésben, hogyan tudnak ennek megfelelni?

- Igyekszünk időben megismertetni a potenciális jelentkezőkkel iskolánkat. "Kisinas"néven például tábort szervezünk nyaranta a végzett hetedik osztályosoknak, hogy megismerve bennünket, jövőre hozzánk jelentkezzenek. Idén 60-an jönnek e táborba, ami a tavalyi jelentkezők duplája. Múlt évi tapasztalatunk, hogy abból a 27 tanulóból, aki tavaly nyáron megismerte iskolánkat,19-en azután hozzánk jelentkeztek. Az érettségire épülő szakmai képzéseink után sokan érdeklődnek, hiszen a mai világban fontos, hogy az érettségi mellett használható szaktudással lépjenek ki a fiatalok a világba.

- Érettségi után is van lehetőség szakmát tanulni Önöknél. Mit lehet így megszerezni?

- A már meglevő érettségire épülő szakmai képesítéseket 1-2 év alatt meg lehet kapni, ami azért fontos, mert önmagában egy érettségivel ma már nem lehet elhelyezkedni. Érdemes kihasználni a diákoknak, hogy az első szakma megszerzése ingyenes. Nálunk kétéves az informatikus, az autószerelő, a mezőgazdasági gépésztechnikus, valamint a logisztikus képzés, ugyanakkor a kereskedelmi ügyintéző képzés egyéves. Azt tapasztaljuk, hogy a jól képzett szakemberek után nagy a kereslet az ipari termelésben és a gazdaság élénkülő ágaiban.

- Milyen terveik vannak az elkövetkező időszakban?

- Most nyertük el az oktatási intézmények között meghirdetett "Tudáspróba az Európai Unióról" című verseny fődíját, mellyel ötszázezer forinthoz jut az iskola.

Július 1-én pedig mi szervezzük a Regionális Szakképzési Fórumot, ahol meghatározzák az elkövetkezőkre a szakképzés irányát. Ez egy fontos tanácskozás a szakképzés szereplői számára, itt derül ki, milyen szakmák képzésére van szükség, melyek kapnak támogatást. A Vasi TISZK (Szakképzés-szervezési Társulás) keretében működünk, melynek 9 iskola lett a tagja. Múlt hónapban volt a nyitórendezvénye a társulásnak, ennek keretében hosszú távon biztonságos, fejlesztésekre lehetőséget adó működést remélünk.

 

Körmendi Híradó, 2009. június 19.

Elérhetőségeink:

Vas Megyei SZC Rázsó Imre Technikum
Cím: 9900 Körmend, Rákóczi u. 2.
Tel.: 94/594-077
Fax: 94/594-076
e-mail:
titkarsag@razso.hu


Székhely: 9700 Szombathely, Akacs Mihály utca 8–10.

Képviseli: Rettegi Attila főigazgató

OM azonosító: 203062/007

Program

2021.január 16. szombat
HKSzCsPSzV
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FacebookPályázatok