Szakmai továbbképzés Németországban

2010. augusztus 16. 08:26:43  nyomtatási kép

 

Kopasz Éva tanárnő egy németországi továbbképzésen vett részt, melyről az alábbiakban számol be:

A "Lifelong Learning Programme" keretében megvalósuló egyéni ösztöndíjak segítségével lehetőség nyílik szakmai készségek fejlesztésére nemzetközi környezetben.

Sikeres pályázatomnak köszönhetően egy két hetes németországi tanár- továbbképzésen vehettem részt Düsseldorfban. A kurzus programja tematikailag (szakmai német nyelv oktatás és tanítási módszerek) jól illeszkedett személyes és szakmai igényeimhez és az iskolám képzési profiljához.

A közös feladatok, csoportmunkák hozzájárultak egymás jobb megismeréshez, s a témák hatékony feldolgozásához. A továbbképzést szakmai látogatások is színesítettek. Szabadidős tevékenységeimmel - múzeumlátogatásokkal, városnéző sétákkal, hagyományőrző rendezvények megtekintésével - sikerült egy kis országismereti-kulturális "kurzussal" is kiegészítenem a két hét programját.

A továbbképzés felkeltette érdeklődésemet az internettel támogatott nyelvoktatás, a projektmunka, a kooperatív tanulási formák iránt, s a tanult módszereket szeretném a gyakorlatban is kipróbálni. Úgy érzem a továbbképzés ösztönzést adott arra, hogy a témában elmélyüljek, lépést tartva a modern technika kínálta lehetőségekkel.  

Hosszú út vezetett a pályázatírástól kezdve a szakmai előkészületeken keresztül a megvalósulásig, de ez az út nem ért véget. Az ötletek kipróbálásra kerülnek, az élmények képes formában felelevenednek: a foglalkozások pillanatképei, a közös programok, a Rajna parti séták, a történelmi felvonulások különleges hangulata.

Düsseldorf kellemes benyomást tesz a látogatóra. Az egykori kis település óriássá nőtt, egy modern várossá, mely otthont ad a művészeteknek, a kultúrának, de hagyományairól sem feledkezik meg. Míg a hangulatos macskaköves belvárosi utcák a múltat idézik, a kikötő modern épületei már a 21. századot képviselik.  

A továbbképzésen való részvétel a tanulói sikerélmények megalapozásához segített új inspirációkat találni, de a kurzus kulturális hozadéka is számottevő, melyet tanári munkám során kamatoztatni tudok és disszeminációs tervemben felvázolt tevékenységekhez is fel tudok használni. Kellemes élmény volt számomra megismerni Düsseldorfot, Észak-Rajna-Wesztfália tartomány fővárosát és átélni hangulatát.

 

Kopasz Éva Mária

A Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola

német-angol szakos tanára

Düsseldorf, 2010. július 10 - 24

Elérhetőségeink:

SZMSZC Rázsó Imre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Cím: 9900 Körmend, Rákóczi u. 2.
Tel.: 94/594-077
Fax: 94/594-076
e-mail:
iskola@razso.sulinet.hu


Székhely: 9700 Szombathely, Akacs Mihály utca 8-10.

Képviseli: Szentgyörgyvári Róbert főigazgató

OM azonosító: 203062

Program

2019.május 22. szerda
HKSzCsPSzV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FacebookPályázatok