Projektek Németországban

2011. szeptember 13. 16:15:54  nyomtatási kép

A Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola 11/A osztályában megvalósult országismereti projekt pozitív tapasztalatai arra ösztönöztek, hogy tovább bővítsem ismereteimet. A "Comenius Szakmai Továbbképzés Pedagógusoknak" ösztöndíjprogram támogatásával egy három hetes Goethe Intézet által szervezett kurzuson vehettem részt Németországban, Freiburgban.

A projektorientált tanulás és tanítás új feladatokat jelent mind a tanuló, mind a tanár számára, mivel lényegesen különbözik a hagyományos oktatási formáktól. Az egyéni, önálló tevékenységek háttérbe szorulnak és a csoportmunka élvez prioritást.

A továbbképzés során lehetőségem volt projektek széles skáláját megismerni és gyakorlatban is kipróbálni. Freiburg egy nagyon ideális helyszín projektcsoportjaink számára, egy igazi "projektvárossá" vált tevékenységeink által. Az itt töltött 3 hét projektjeinkről szólt, szorgosan dolgoznak a csoportok, kutatnak, interjúkat készítenek, dokumentálnak, s pörögnek a különböző témájú projektek: városi nevezetességeket felkutató projekt, utcaportré, interjú-, művészeti-, iskolai-, kávéházi projekt, s természetesen a prezentálásra és a didaktizálásra is sor kerül. Közben formálódik a kis közösség jó hangulatban és kellemes légkörben. Átéljük a projektorientált és multikulturális tanulás előnyeit és örömeit.

S a tanulás után is együtt a csapat, közös programok, kirándulások és örömök, s mosoly az arcokon. Mi, akik a világ különböző részeiről érkeztünk, most egy kis teremben is elférünk, s közösen egymást segítve oldjuk meg a ránk váró feladatokat. Minden perc élmény, a tanulás is.

S tervezgetjük egyéni programjaikat a rendelkezésre álló szabadidő hasznos eltöltésére. Nem kell sokáig gondolkodnom, a döntés egyszerű, speciális érdeklődési területemnek (Fachwerkhäuser) megfelelően Elzász az úticél.

S ami rám vár Riquewihr, Ribeauvillé és Colmar: Csodálatos színvilág, formagazdagság, s a kis települések különleges hangulata teszi egyedülállóvá ezt a különösen szép francia vidéket. A házak, az utcák a középkorról mesélnek, s belépve e gyönyörű világba felelevenedik a múlt, mely oly színes, mint a MESEVILÁG.

S ezt a tartalmakban, ötletekben rendkívül gazdag és változatos formákban megvalósult továbbképzést a szakmailag kiválóan felkészült és tapasztalatokban rendkívül gazdag kurzusvezetés lelkes és odaadó munkája tette számunkra ilyen élménytelivé, öröm az arcokon, elégedettség. Az elmúlt három hét alatt nemcsak szakmailag lettünk gazdagabbak, hanem megtanultunk együttműködni, nyitottnak lenni és örülni a közös munkának, az együtt töltött perceknek.

A csodálatos 3 hét még nem ért véget, mert a kapcsolatok tovább élnek... s az élmények képsorai felelevenednek, melyek rólunk szólnak, a VILÁGRÓL.                  

 

       Kopasz Éva Mária

Freiburg, 2011. július 3-23.

Elérhetőségeink:

SZMSZC Rázsó Imre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Cím: 9900 Körmend, Rákóczi u. 2.
Tel.: 94/594-077
Fax: 94/594-076
e-mail:
iskola@razso.sulinet.hu


Székhely: 9700 Szombathely, Akacs Mihály utca 8-10.

Képviseli: Szentgyörgyvári Róbert főigazgató

OM azonosító: 203062

Program

2019.április 25. csütörtök
HKSzCsPSzV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FacebookPályázatok