Kirándul a 12. B

2013. április 10. 22:21:14  nyomtatási kép

2013. április 4-én a 12.b tanulói osztálykiránduláson vettek részt. A cél Budapest volt.

Korán indultunk, hogy a sűrű programot teljesíteni tudjuk.

Először a Magyar Nemzeti Múzeumba mentünk.

Ez egy országos múzeum, mely a magyar történelem tárgyi emlékeit gyűjti és mutatja be. Főépülete Budapest VIII. kerületében, a Múzeum körúton található. A múzeum klasszicista stílusú épülete 1837-47 között épült, tervezője Pollack Mihály építész volt, alapítója gróf Széchényi Ferenc.

A március 15-i iskolai ünnepélyen szereplő Horváth Ákos, az eredeti helyszínen, a múzeum lépcsőin elszavalta Petőfi Sándor versét, a Nemzeti Dalt. Természetesen megtapsoltuk és képet is készítettünk erről. Ezután a múzeum állandó kiállításait jártuk végig, megtekintettük többek között a Lapidáriumot (Kőtár), ahol Vas megyei vonatkozású leletet is felfedeztünk, Magyarország története az államalapítástól 1990-ig, Középkori és kora újkori kőtár, Kelet és nyugat határán - A magyar föld népeinek története (Kr. e. 400 000 - Kr. u. 804-ig) kiállításokat. A legimpozánsabb terem a koronázási palástot mutatta be. Szigorúan őrzött, klímatizált helységben látható a magyar történelem egyik leghíresebb emléke.

 

Ezután a Dunán, hajóval tettünk meg egy kicsit kalandos utat, mely a tervezettnél valamivel hosszabbra sikerült. Egy órára a Vörösmarty téren, az Üvegpalotánál kellett lennünk, rögzített időpontban látogattuk meg a május végéig nyitva tartó kiállítást, a MURDER-t.

A "Gyilkos Tárlat" több mint 1.000 m2-es kiállítótéren, 21 szobán keresztül mutatja be az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosságait. Minden érzékre ható speciális effektekkel és a legmodernebb technológiákkal valóban megeleveníti a leghírhedtebb gyilkosokat, sorozatgyilkosokat és történeteiket, így például a szüzek vérében fürdő Báthory Erzsébetet, Vlad Tepest, a Ku Klux Klán vérengzését, Hasfelmetsző Jacket vagy éppen Al Caponét.

Esetek és elkövetők, akik óriási érdeklődéssel övezve vonultak be a történelembe.

A kegyetlen valóság vérrel írt történetei ezek, amelyek a mai napig nem hagyják, nem hagyhatják nyugodni a közvéleményt. Olyan borzalmak és gaztettek, amelyek egyetemes történelmünk alakulására is hatással voltak.

Ugyanakkor emlékeztettek az áldozatokra, és megvilágították az esetek történelmi és társadalmi hátterét is.

Végighallgatva a tárlatvezetést megtudhattuk, hogy senki sem születik szörnyetegnek! Mérgező szülők, gyermekkorban elszenvedett szexuális zaklatás, testi és lelki terror, kiközösítés és a fiatalkorban szerzett mély lelki sebek húzódnak meg minden történet hátterében. A kiállítás gondolkodásra készteti a látogatókat saját felelősségükről, hogyan neveljék gyermekeiket és hogyan viselkedjenek embertársaikkal.

A kiállításon fényképezni nem lehetett, így arról képeket nem tudunk bemutatni.

 

Ezután a Millenniumi Földalatti Vasúttal utaztunk a Bajcsy Zsilinszky úti megállóig. Ez a közlekedési eszköz a kontinens első földalatti vasútjaként 1896. május 2-án került a nagyközönség használatába. A millenniumi földalatti az Andrássy úttal együtt 2002-ben a világörökség része lett.

Innen gyalogosan, kihasználva a mostanában szokatlan, kellemes napsütéses időt, a Bazilika, a Magyar Tudományos Akadémia mellett elhaladva átsétáltunk a budai oldalra a Lánchídon át. Innen remek kilátás nyílt a Budai Várra, az Alagútra, a Parlamentre és a Dunára.

A vonat indulásáig maradt még egy kis szabadidő, amit a lányok legnagyobb örömére a Széna térnél lévő Mammut Üzletházban tölthettünk el.

 

A kirándulás képei

 

Elérhetőségeink:

Vas Megyei SZC Rázsó Imre Technikum
Cím: 9900 Körmend, Rákóczi u. 2.
Tel.: 94/594-077
Fax: 94/594-076
e-mail:
titkarsag@razso.hu


Székhely: 9700 Szombathely, Akacs Mihály utca 8–10.

Képviseli: Rettegi Attila főigazgató

OM azonosító: 203062/007

Program

2021.november 27. szombat
HKSzCsPSzV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FacebookPályázatok