Kisinas tábor 2013.

2013. július 07. 22:50:08  nyomtatási kép

A 2012/13. tanévben az "Így is lehet tanulni - együttműködés gyermekeink kulturális tudásának erősítéséért" című, TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0208. azonosító számú projekt keretében került lebonyolítására a pályaválasztást elősegítő Témahét. 2013. június 17-20. között 40 iskolaválasztás előtt álló diák vett részt a Kisinas tábor programjain.

A tábor célja a 7. osztályt végzett tanulók számára az iskolánkban oktatott szakmák bemutatása, érdeklődés felkeltése a szakképzés iránt, a pályaválasztás megalapozása, segítése. A tanulókat két csoportba osztottuk be az érdeklődésüknek megfelelően. Az egyik csoportban a gazdasági-szolgáltatási szakterületet (kereskedelem-marketing szakmacsoport), a másikban a műszaki és faipari szakmákat (gépészet, faipar) mutattuk be.

A megnyitót követően a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tartott pályaorientációs tájékoztatót, ahol a diákoknak bemutatták a szakképzés jelenlegi helyzetét, beszéltek a tanulószerződésről, a hiányszakmákról. Ezután a diákok részére bemutatásra került az iskola, a különféle szaktantermek, műhelyek, mérőlaborok.

A tábor programjai alapvetően 3 irányban szerveződtek:

  1. Iskolai foglalkozások keretében bemutatásra kerültek az asztalos és kárpitos szakma szerszámai, gépei és a diákok tárolódobozt, valamint zsámolyt készítettek. A tanulók megismerték a mezőgazdasági termelésben alkalmazott legfontosabb erő- és munkagépeket, oktató traktorba ülhettek. Sor került benzin- és dízelmotoros autó és autódiagnosztikai eszközök bemutatására, motor diagnosztikai vizsgálat, futómű-vizsgálat bemutatására is. Az ügyintéző szakmákkal való ismerkedés során irodatechnikai eszközöket használtak a diákok, illetve jegyzetfüzetet készítettek. Az eladó szakmaterületen a tanulók csomagolási technikákkal ismerkedtek meg.
    Képek
  2. A szakmai tevékenység mellett üzemlátogatásokkal kívántuk megismertetni a termelés valóságos folyamatait. Az ADA Hungária Bútorgyár Kft.-ben mindkét szakmacsoport tanulói végig követhették a gyártósoron a korszerű kárpitos bútorok elkészítésének folyamatát. Információkat szerezhettek a gyár logisztikai rendszeréről, a késztermék bemutatóteremben pedig láthatták az elkészült modelleket. Szentgotthárdon az Opelben a tábor részt vevői megismerkedhettek a gyár történetével, termékpalettájával, a tervezett beruházásokkal. Láthatták a modern technológiát, a robotokkal, automata gépsorokkal felszerelt üzemet. A kereskedelmi szakmacsoport tanulói az Interspar zalaegerszegi egységének meglátogatása során  képet kaptak egy korszerű üzlet kereskedelmi tevékenységének elemeiről, a beszerzéstől kezdve a raktározáson keresztül, egészen az értékesítésig. Szintén a kereskedelem-marketing szakmacsoport tanulói jártak a Ferrosüt Sütő- és Édesipari Kft. körmendi gyárában. Az üzemlátogatás során a kenyérgyártás, a péksütemények és a morzsakészítés technológiai folyamataival ismerkedtek meg a tanulók. A finom péksüteményeket meg is kóstolhatták.
    Képek
  3. Diákprogramok során kívántuk a tábor közösségi jellegét erősíteni. Ennek érdekében játékos csapatversenyeket, sportvetélkedőt, szellemi és ügyességi vetélkedőket bonyolítottunk le. A kereskedelem-marketing szakmacsoportnak a szakmai kirándulás kiegészítéseként felkereste Zalaegerszegen a Falumúzeumot is. Minden diák igénybe vehette a Csodaszarvas Tájpark szolgáltatásait (drótkötélpálya, íjászat stb.) Rábahídvégen. A lányok részére kézműves foglalkozásokat szerveztünk (párnavarrás, hűtőmágnes, karkötő, kulcstartó készítése). A szabadidős programok hozzájárultak ahhoz, hogy barátságok alakuljanak ki és a diákok jobban megismerjék az iskolában oktató pedagógusokat is.
    Képek

A tábor ideje alatt információt nyújtottunk a tanulók számára a szakképzésről, az iskolában oktatott szakmákról. A programokról fotódokumentáció készült, melyet a diákok részére cd-re írva eljuttatunk, egy válogatás pedig a honlapon is megtalálható.

Köszönjük a Könyvtárnak a lehetőséget, az előkészítésben és a megvalósításban nyújtott támogatást.

Elérhetőségeink:

Vas Megyei SZC Rázsó Imre Technikum
Cím: 9900 Körmend, Rákóczi u. 2.
Tel.: 94/594-077
Fax: 94/594-076
e-mail:
titkarsag@razso.hu


Székhely: 9700 Szombathely, Akacs Mihály utca 8–10.

Képviseli: Rettegi Attila főigazgató

OM azonosító: 203062/007

Program

2021.november 28. vasárnap
HKSzCsPSzV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FacebookPályázatok