MODULÁRIS PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA "SZOCIÁLIS-, ÉLETVITELI- ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA KERETÉBEN

 

A MODUL CÍME: AMI A TESTÜNKRE HAT!

  

MODULLEÍRÁS

 

 Időkeret: 3 x 45 perc

 

A modul közvetlen célja:

  • A gyerekekben, mint fogyasztókban és leendő felnőtt vásárlókban felébreszteni az egészséges táplálkozás iránti igényt és elősegíteni a tudatosság kialakítását.
  • Javítani az egészségtudatos magatartást.
  • Legyen igénye (képes legyen ) felnőtt korában táplálkozásának, és egészséges életmódjának megtervezésére.
  • Erősödjön testi - lelki egészséggel kapcsolatos tudásszintje és tudatossága; formálódjon erre vonatkozó értékrendje.

 

A modul tartalma:

 

         A modul az egészséges életmód alappillérei közül a táplálkozással foglalkozik és a táplálkozáshoz kapcsolódó egészséges és káros jelenségeket tárgyalja ( étel, ital fogyasztás, elhízás, fogyókúra, káros anyagok szerepe, drogok, nem természetes anyagok hatása ). Ezen belül az ismeretszerzést a sokoldalú gyűjtőmunkára, valamint a munkafüzetben lévő mellékletre építi. Arra törekszik, hogy a tanulók maguk rendszerezzék ismereteiket, és fogalmazzák meg, hogy mi a helytelen.

 

Megelőző tapasztalatok:

 

  • A modul épít a tanulók az egészséges életmódról szerzett ismereteire.
  • Az emberi szervezet tápanyag- és energiaszükségletének biológiai alapjaira.
  • A csoportmunkában szerzett korábbi tapasztalataira.

 

Ajánlott továbbhaladási irány:

 

  • Ahogy az időnkkel bánunk;
  • Fenntarthatóság az életemben című modulok.

 

A kompetenciafejlesztés fókuszai:

 

  • Személyes kompetencia: önszabályozó, önfejlesztő képesség, önkontroll, képes legyen a tények ismeretében vitás helyzetekben véleményét kifejezni, étkezési szokásait módosítani.
  • Kognitív kompetencia: legyen képes önálló gyűjtő- és kutató munkát végezni; tudjon statisztikai adatokat elemezni, kérdéseket és összefüggéseket megfogalmazni, következtetéseket levonni, érvelni, társaival közösen együttműködni.
  • Szociális kompetencia: Empátia, türelem, tolerancia, szabályalkotás, szabálykövetés képessége, önismeret.

 

Órai prezentációk

Egészséges életmód
Különböző korok nőideáljai
Sovány és kövér emberek

Órai segédanyagok

Táplálkozási piramis - ábra
Tanulói segédlet
1. sz. munkalap
2. sz. munkalap

Animációk

Élelmiszerek és összetevői
Tartósítószerek, e-számok
Jellegzetes magyar ételek
Egészséges élelmiszerek
Táplálkozási piramis
Kialakuló betegségek

Az animációk forrása: http://sdt.sulinet.hu/
Az animációk lejátszásához RealPlayer szükséges.

Képek az óráról

Elérhetőségeink:

SZMSZC Rázsó Imre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Cím: 9900 Körmend, Rákóczi u. 2.
Tel.: 94/594-077
Fax: 94/594-076
e-mail:
iskola@razso.sulinet.hu


Székhely: 9700 Szombathely, Akacs Mihály utca 8-10.

Képviseli: Szentgyörgyvári Róbert főigazgató

OM azonosító: 203062

Program

2019.március 24. vasárnap
HKSzCsPSzV
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Facebook



Pályázatok